PÜF NOKTALAR


ANNE BABALARA PÜF NOKTALAR 

1- Çocukları saygılı yetiştirmek için; Ona karşı daima güler yüzlü olun. Küçük kabahatlerini cezalandırmayın. Niyetinin ne olduğuna bakın. Mesela; diyelim ki çocuğun annesi hasta, kızı da annesine yardım etmek için yemek yapmayı veya bulaşık yıkamayı düşünüyor, ama mutfaktan “şangırııtt” diye bir ses geliyor. Anne gidip bakıyor ki en sevdiği yemek takımının birkaç parçası kırılmış. Başlıyor bağırmaya: “Ne yaptın sen, niye boyundan büyük işlere kalkışıyorsun”. Oysa kızının çok halis bir niyeti vardı. Sonra çocuk hiçbir şey söylemeden bir kenara çekiliyor. Böyle durumlarda öncelikle çocuğun niyetini öğrenmeye çalışmak en doğru davranıştır. Onun hislerine değer verin ve bunu gösterin. Allah insanlara niyetlerine göre muamele ediyor, siz de niyetleri önemseyin.



2- Çocuklarınızın güvenini kazanmak için; onları babaları ile korkutmayın. Babasından ve annesinden her olumlu hareketinde destek göreceğini anlatın. Onların sevinçlerini paylaşın, acılarına ortak olun, size bir şey sorduklarında ilgiyle cevap verin. Onlara boş veya yerine getiremeyeceğiniz vaatlerde bulunmayın. Çocuklar sizin en meşgul anınızı değerlendirip sizden söz almaya çalışırlar. Her ne olursa olsun vaadinizi yerine getirmeye çalışın ve bunu gösterin. Eğer yerine getiremediyseniz bunu mutlaka izah edin, anlatın. Eşler olarak birbirinize saygı gösterin. Özellikle çocuklarınızın önünde birbirinize kırıcı davranmayın. Anneler ve babalar ayrı ayrı zamanlarda çocuklarına anne-babaları ile ilgili olumlu ve güzel cümleler kullanmalı çocuğun gözünde onları yüceltmelidir. Bu anne ve babaya sevgiyi, saygıyı ve güveni oluşturur.

3- Çocuklarınızın size saygı göstermesi ve iltifat etmesi için; Çocukların kusurlarını, suçlarını, alay ve hakaretle karşılamayın, her şeylerini tenkit etmeyin. Zira tenkit edilen çocuk çekingen olur (olumlu tenkitler hariç). Müspet hareket edin. Yapıcı ve olumlu davranın. Mesela zil çaldı babanın eve geliş saatiyse, anne: “çocuklar koşun babanız geldi” deyip sevinç ve mutlulukla çocuklarını babalarını karşılamaya hazırlamalı. Aynı şekilde baba da anne için aynı hassasiyeti göstermeli. Çocuklara karşı tutarlı olmalı.

4- Çocuklarınızın sözünüzü dinlemeleri için; Bir şey söylediğinizde yerine getirip getirmediklerine bakın. Onlardan yerine getirebilecekleri şeyler isteyin. Kuru tehditler savurmayın. Söylediğiniz şeylerin mutlaka bir ağırlığı olsun. Söylediğini şeyin arkasında durun. Gerekirse niçin öyle söylediğinizi ve gerekçelerini anlatın ve söylediğinizin doğruluğunu gerekçeleriyle anlatın. Size güven duymalarını temin edin, babam ya da annem sözünün arkasında durur, takip eder imajını oluşturun.

5-  Çocukları kıskanç yapmamak için; Çocukların yanında durumu iyi olanları çekiştirmeyin. Varlıklı, zengin ve mutlu insanların başkalarını düşünmeyen insanlar olduğunu söylemeyin. İyilik veya kötülüğün kendisini anlatın, zenginliğinden dolayı iyi değil iyi olduğu için iyi, ya da zenginliğinden dolayı kötü değil, kötü olduğu için kötü’yü anlatın.

6- Çocukların kardeşlerini sevmeleri için; Birini cezalandırırken, diğerini mükâfatlandırmayın bu düşmanlığa yol açar. Birini severken ve takdir derken aynı şeyleri diğerine de yapın. Birbirlerine hakaret ettikleri zaman hemen araya girin, ceza verirken suçun kimde olduğuna bakın. Her zaman sevgi ve muhabbetin faziletlerini anlatın. Birbirlerine gıyaplarında “seni çok seviyor, seni özlüyor, sen yokken hep senden bahsediyor” muhabbeti yapın. Her zaman adil davranın. Sizin haksızlık yapmayacağınıza inanmalarını temin edin.

 7- Çocuklarınızın inatçı olmamaları için; onların her istediğini yerine getirmeyin çünkü böyle bir durumda istediği şeyi alamayan çocuk inatlaşır. Yalnızca onların haklı isteklerini yerine getirin. Çocuklar çok küçük yaşlarda anne-babayı kullanma kabiliyetine sahiptir ama anne-baba buna fırsat vermezse bu silahı çocuk kullanamaz. Eğer bir istek yerine getirilecekse makul, gerekli olduğu için yapılmalı ve bu anlatılmalı. Yoksa her tepindiğinde çocuğun bir isteği yerine getirilirse çocuk haklı haksız her isteği için tepinmeye başlar.

8- Çocuğunuzun yalancı olmaması için; çocuğunuza asla yalan söylemeyin. Ona yalanın çok kötü olduğunu her fırsatta anlatın. Daha yaşı küçük diye yalanlarını hoş görmeyin. Eğer çocuk suçunu itiraf ediyorsa onu cezalandırmayın çünkü bazı durumlarda çocuk sırf korktuğu ve cezadan kurtulmak istediği için yalan söyler, buna fırsat vermeyin. Her halde yalanın çok kötü olduğunu ucunda hangi ceza olursa olsun doğruluktan ayrılmamak gerektiğini anlatın.

9- Çocuklarınızı gayeli, enerjik ve hayata sıcak bakan bir fert yapmak için; Onlara ders yönünden fazla baskı yapmayın, bunun yerine dersin öneminden bahsedin. Onu hoşlandığı ve yeteneği olan mesleğe yönlendirin. Çocuğu sosyal faaliyetlere katın.

10- Çocuğun kimseye iftira atmaması için; çocuklarınızın yanında kimseyi çekiştirmeyin. İnsanları sevmeyi öğretin. Hayata iyi yönden bakmayı ve ders almayı öğretin. Onların nankör ve somurtkan olmamaları için her şeyin iyi yönünü gösterin, hayattan ve kaderinizden şikâyet etmeyin.

11- Çocukların tutumlu olmaları için;  nereye sarf ettiklerine bakmaksızın bol para vermeyin. Çocuğunuzun harcamalarını nerelere yaptığını inceleyin. Kumbara alarak harçlıklarının bir kısmını biriktirmelerini sağlamaya çalışın.

12- Çocuklarınızda güven duygusunu yerleştirmek için; çocuklar kendilerini size beğendirmek isterler. Kendi başlarına iş yapmalarına imkân hazırlayın. Teşvik edin. Başaramayacakları işleri vermeyin. Yaptığı, başardığı işleri takdir edin, noksanlıkları da ikaz ederek gösterin, gelişmesini sağlayın. Güvendiğinizi, başarabileceğine inandığınızı söylemekle kalmayıp, gösterin.

13- Çocuklarınızı düzene ve temizliğe alıştırmak için; yataklarını, oyuncaklarını, kitaplarını ve evi düzelttiklerinde tebrik edin ve onlara ödül verin. Ama her zaman ödül vermeyin. Zira ödül araç olmaktan çıkıp araç haline gelebilir. Çocuklara dürüstlük aşılayın.

14- Çocukların cimri olmamaları için; paraya çok değer vermeyin. Fakirleri ve yardıma muhtaç olanları koruyun, kollayın. Çocuğunuzun yanında yardıma muhtaç olanlara yardım edin. Bu onlarda merhamet duygusunun gelişmesine yardımcı olur. Çocuklara dürüstlük aşılayın. Mutluluğun sadece parada ve zenginlikte olmadığını her fırsatta anlatın.

15- Çocukların sağlıklı olarak yaşamlarını sürdürmeleri için; çocuklarınız üzerine çok titremeyin. Temiz havadan kırdan güneşten istifade ettirin. Vücudunu ilaca alıştırmayın. Her ilacın mutlaka bir yan etkisi olduğunu ve mikrobik olduğunu unutmayın. Yemeğini düzenli yemesi için yemek saatleri dışında abur-cubur şeylerle karnını doyurmasına fırsat vermeyin.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder